Onze geschiedenis - Een familietraditie sinds 1920

Het Spiegelpaleis - Geschiedenis - Woonwagen

1900: de eerste mobiele danspaleizen

Spiegeltenten werden in België voor het eerst rond 1900 gebouwd. Deze toenmalige mobiele danspaleizen in hout, met romantische zithoekjes om een ronde dansvloer heen, waren het hoogtepunt elke kermis. De vele spiegels maakten ongestoord oogcontact met andere bezoekers mogelijk.

De spiegeltenten werden het domein van nachtvlinders, hartendieven en dromenjagers. Zij werden legendarisch en daarmee een symbool van het wilde nachtleven tijdens het ‘Fin de siècle’.

Het Spiegelpaleis - History - Willem Klessens & Amelia Kaers

1912: een ongekend succes

In 1912 stak Willem Klessens als Nederlandse jongeman de grens over naar het Belgische Lommel. In België verdiende hij zijn brood als wagenmaker-schrijnwerker. Later stapte hij in het huwelijksbootje met Amelia Kaers. 

In de jaren '20 ging Willem zijn droom achterna en opende hij een café-danszaal. Hij wou zijn zaak meer uitstraling geven. In Antwerpen kocht hij een dansorgel bij Oscar Horebeke. Aanvankelijk zat er meer in het pakket dan Willem had gedacht. Naast een orgel, kreeg hij er een bijpassende danstent bij. Het orgel zette hij in zijn danszaal en de tent stockeerde hij in een loods achteraan zijn tuin.

Traditioneel stond de jaarlijkse kermis in het dorp gepland, een ware trekpleister in Lommel. Vele vrijgezellen zouden naar de vier mooie dochters van Willem komen kijken waardoor het café te klein zou zijn. Willem besloot om de danstent uit de loods te halen, een ongekend succes!
 

Het Spiegelpaleis - History - Wechelderzande

1920: Koning der Spiegeltenten

In 1920 restaureerde men de spiegeltent voor de eerste keer volledig en kreeg ze de nieuwe naam ‘Kempisch Danspaleis’. Met deze spiegeltent reisde men van kermis tot kermis in de regio Lommel - Mol - Balen.

De bouw van een nieuwe spiegeltent liet niet lang op zich wachten. In 1930 werd de spiegeltent ‘Nova Danssalon’ gebouwd. Het paradepaardje dat men weldra over heel Vlaanderen kon bewonderen. Zoon August nam het spiegeltentenbedrijf over van zijn vader en reisde, samen met zijn vrouw Lucienne en hun negen kinderen, jarenlang van kermis naar kermis.

Het gezin baatte de spiegeltenten uit en speelde zelfs met het grote Decap-orgel ‘De Kempenaar’. In de naoorlogse periode met de opkomst van de livemuziek, groeide de vraag naar spiegeltenten enorm. De beste orkesten uit binnen- en buitenland wilden hun muziek in unieke tenten brengen. Zo reisde 'Johnny Hoes' met 'Gusje Klessens' 6 jaar lang de kermissen af.

Nadien kochten zij nog meer parels van spiegeltenten aan, zoals: De Lust, Cristal Palace, Victoria, Pigalle, etc. August kreeg prompt de naam ‘Koning der Spiegeltenten’.

Het Spiegelpaleis - Geschiedenis - 2 Jantjes

Interview met Johnny (87 jaar oud) in 2005

Johnny: "Die spiegeltenten van Gusje Klessens, dat was een geweldige tijd. In de Kempen waren de kermissen enorm populair, ook wij speelden daar al jaren als artiesten. De spiegeltenten waren als het ware een levende jukebox. Het begon vanaf ’s middags en duurde tot in de vroege uurtjes. Om middernacht kwam Gusje naar mij in de overvolle tent en zei: 'Als je nog een uurtje langer muziek speelt, krijg je wat extra.' De tenten van Gusje waren toch zo populair."

Het Spiegelpaleis - History - Rik Klessens & Liliane Van Gorp

1984: van generatie op generatie

In 1984 nam Rik Klessens de fakkel van zijn vader over en trok hij met zijn vrouw Liliane de grenzen over. Ze reisden niet enkel meer van kermis tot kermis, maar starten de zoektocht naar nieuwe horizonten. Ze boden hun prachtige exemplaren van vroeger volksvermaak aan bij organisatoren van festivals, bedrijfsfeesten, privé-aangelegenheden of zelfs aan een theater voor een dinnershow.
 

Het Spiegelpaleis - History - Gerry Klessens & Ariane Klessens

2006 - 2010

In 2006 stapte Gerry mee in de zaak, vier jaar later vervolledigde Ariane het familiebedrijf. Zo representeren twee van de drie kinderen van Rik en Liliane inmiddels de vierde generatie spiegeltentbouwers.

Het Spiegelpaleis - History

De Belgische familie Klessens

Dankzij de Belgische familie Klessens zijn de oude spiegelpaleizen niet in de vergetelheid geraakt. Vanuit een lange familietraditie weerspiegelen de oude spiegeltenten nog steeds de pracht en praal van weleer. De waaier van geslepen spiegels, glas-in-lood als een erfenis van een verdwenen regenboog, ambachtelijk houtsnijwerk, overvloedig kristal en rondom rood velours met gouden stiksels. Het zijn de gerestaureerde schatkamers van het verlangen.